Handtassen

handtassen en schoenen

 

Sinds een aantal jaren verzamel ik handtassen. Van klein tot groot. Ook een zogenaamde aktetas heb ik nog uit mijn kantoortijd. Deze laatste tas is handig om paperassen mee te nemen. Hoe groter de tas hoe meer rommel. Ik let meer op het model en de kleur van de tas dan op het gebruik ervan. Bij twee tassen ben ik steeds mijn huissleutel kwijt merk ik na verloop van tijd. Steevast liggen ze ergens op de bodem tussen mijn haarkam, zakdoek, autopapieren en make-uptasje. Er zit een handig zijvakje van stof aan de binnenkant, waarin ik de huissleutel doe. Helaas blijkt het vakje te ondiep waardoor hij er steeds uitvalt.

Ik betrap mijzelf erop dat ik vaak te veel meeneem, waardoor tassen binnen de kortste keren uitpuilen. Zelfs bij een dure tas gaat op een ochtend de rits kapot, die ik kort na aankoop laat repareren bij een schoenmaker. Een duur grapje.

Om mijn leven te verbeteren, koop ik een kleinere tas. Helaas ben ik vergeten dat mijn make-uptasje er niet in past. Ik doe mijn lipstick, eyeliner en inklapbaar spiegeltje er los in, met als gevolg dat na verloop van tijd het spiegeltje breekt. Dit is geen succes.

Op een avond zijn mijn man en ik uitgenodigd voor een gala-avond. Ik neem een chique avondtasje mee. Het broodnodige doe ik erin. Onderweg naar het feest vraagt mijn man aan mij: ‘Heb je eigenlijk je rijbewijs meegenomen?’ waarop ik meteen het tasje open en zie dat ik het belangrijkste vergeten ben. Mijn gezicht verkleurt. Hij weet genoeg.

‘De alcohol voor vanavond kan ik nu wel vergeten zegt hij. Uitgerekend op zo’n avond gebeurt er dit.’ Ik voel mij bezwaart dat hij de hele avond op één glas wijn zit en de rest van de avond sapjes drinkt. Het tasje wordt niet meer gebruikt .

‘Jullie mannen hebben het toch gemakkelijker dan de vrouwen. In jullie binnenzak van een jas verdwijnt een zakdoek en een portemonnee, zeg ik de volgende dag tegen hem.’

‘De autopapieren leg ik altijd in onze auto neer. Dat zou jij ook moeten doen?’ antwoordt hij.

Dat laatste vind ik maar niets. Dus blijft alles bij het oude.

Na een paar maanden kom ik bij het opruimen van wat kleding de acht tassen weer tegen. Enkele tassen ben ik door onvrede zat. Ondanks ik de modellen leuk vind, kijk ik nu naar het praktische. Dat had ik eerder moeten doen. Vijf van de acht tassen verkoop ik op marktplaats. Ze staan al zolang in de kast en krijgen nu een tweede leven bij een andere liefhebster.

Toch gebeurt het tijdens een vakantie dat mijn tassen-tic weer boven komt. Vanaf een terras in het Zuid-Limburgse Valkenburg kijk ik pal op een schoenenwinkel die tassen verkoopt.

Er staat een zwarte schoudertas zonder frutsels in de etalage naast een paar zwarte naaldhakken.

‘Oh, nee!’ mompelt mijn man. Hij ziet dat ik aanstalten maak om naar de schoenenwinkel te gaan. ‘Blijf toch hier roept hij?’

Het is tegen dovemans oren. ‘Ik kom zo terug, roep ik hem nog na.’

Even later heb ik de tas gekocht.

‘Drie vakken zitten er in de tas zeg ik bij terugkomst tegen hem.’

‘Hoe meer vakken hoe meer rommel. Wat moet je nu weer met die mooie tas die naast je staat?’

Ik weet dat hij gelijk heeft. Maar toch!

Onderweg naar ons hotel hevel ik mijn spullen over van mijn oude naar mijn nieuwe tas. Er blijft nog volop ruimte over. De oude tas, die ik niet eens zolang in mijn bezit heb, verdwijnt in de achterbak van de auto. Na de vakantie zet ik deze neer bij de andere tassen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot heden de Limburgse tas regelmatig gebruik. Door al die vakken heb ik nu alles bij mij en zit mijn huissleutel verscholen achter een ritssluiting. Toch blijft het soms kriebelen als ik weer eens een leuk model tas in het vizier heb. Een mens is soms hardleers.

2 gedachtes over “Handtassen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s