Geborgenheid

Ik ben een huizenmens, dat wil zeggen: ‘Ik houd van huizen.’ Ik heb iets met architectuur al zijn sommige projecten nog zo extreem gebouwd. Een huis hoeft voor mij niet duur te zijn. Het gaat mij meer om de bouwstijl en de sfeer in huis. Als ik in een willekeurige woning binnenkom moet ik er een goed gevoel bij hebben en dat ligt niet altijd aan de inrichting. Ik ben nogal sfeergevoelig.

In al die jaren ben ik verschillende keren verhuisd. Niet omdat de woning mij niet beviel, integendeel. Ik ben nog al veranderlijk van aard en wil vroeg of laat weer in een andere omgeving wonen. Jaren heb ik dat gevoel gekend, vooral op het moment dat ik voor het eerst op mijzelf ging wonen. Volgens mijn vader leek ik op zijn moeder.

‘Als het behang nog vochtig was aan de muren, kreeg mijn moeder weer aandrang om te gaan verhuizen met haar gezin, aldus mijn vader. Dat was nooit zo prettig voor ons als kinderen. Als je net was gesetteld vertrokken wij weer. Die onrust die zij had heb ik ook, al is het nu jaren later niet meer zo frequent als vroeger. Met één verschil. Ik was in die tijd nog niet getrouwd en had geen kind. Ik kon letterlijk gaan en staan waar ik wilde.

In de huizen waar ik ooit woonde had ik het naar mijn zin op één woning na. Het was niet mijn eigen woning. Ik woonde tijdelijk bij een oudere dame. Aan de buitenzijde was het een leuk pand om te zien maar bij binnenkomst voelde ik vrijwel direct een beklemmend gevoel. Vooral ’s nachts was dit het geval. Mijn hond was steevast beneden aan het janken, terwijl hij overal de ruimte had in het huis. Als ik het dier wilde troosten en ik naar beneden ging, overkwam mij regelmatig een onbehagelijk gevoel. Ik kon niets vinden waardoor mijn hond Chip zo angstig was. De oudere dame van het huis had blijkbaar nergens last van. Omdat ik er maar tijdelijk inwoonde, heb ik haar over deze kwestie niets verteld. Ondanks ik niet bang van nature was, bleef het gevoel terugkeren. Ik moest weg van die plek voelde ik en dat gebeurde ook. Maar eerst had ik nog een onverwachte ontmoeting met een ouder echtpaar dat een paar huizen verderop in de straat woonden sinds de Tweede Wereldoorlog. Op een gegeven moment vertelde ik hun dat ik terug ging naar het Westen waar ik vandaan kwam. Het huis heeft iets onbehagelijks. Overdag valt het wel mee, maar in de nacht is mijn hond Chip steeds maar aan het janken. Mevrouw heeft last van al dat geblaf. Ik kan het mij wel voorstellen.

De man van de vrouw hoorde mij aan en gaf als antwoord: ‘Het huis waar u inwoont heeft een behoorlijke geschiedenis. Er hebben verscheidene mensen gewoond.

‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het huis bezet geweest door de Duitsers. Er heeft zich daar veel afgespeeld, heb ik van horen zeggen. Het waren geen prettige zaken. Na de oorlog kwam er een jong stel wonen, waarvan de man haar bedreigd had met een pistool. Wie er ook hebben gewoond er was altijd wat aan de hand. Vechtpartijen en andere zaken.’

‘Nu begrijp ik waarom mijn hond en ik hier niet fijn wonen, antwoordde ik. Ik ben nu een tijdje inwonend geweest maar heb besloten om weer terug te gaan naar de omgeving waar ik geboren ben, vertelde ik weer. Vrij snel kreeg ik een woning in mijn vertrouwde omgeving, waar wij ons prettig voelden. Chip jankte gelukkig niet meer.

Een huis moet mens en dier bescherming geven, vind ik. Door de jaren heen zie ik met lede ogen aan dat sommige mensen geen woning hebben en op straat leven. Gewild of ongewild. Ook kinderen zijn er de dupe van. Ieder mens heeft recht op de geborgenheid van een woning. Blijkbaar is dat niet iets vanzelfsprekend, al hoort het bij onze manier van leven. Daarom heb ik er nog steeds moeite mee dat de ene mens van alles heeft en de ander niets. Daar bedoel ik een woning mee.

8 gedachtes over “Geborgenheid

      1. Of opknappen en gebruiken voor jongerenwoningen waar wij een schrijnend tekort aan hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s