Die goede oude tijd

Was dat wel zo, die goede oude tijd. Elke tijd heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik wist in die jaren niet beter dan, dat de ramen in mijn ouderlijk huis tijdens een flinke vorst voorzien waren van zogenaamde ijsbloemen. Een wonderlijk fenomeen. In die tijd kende men nog geen dubbele beglazing. De kachel in de woonkamer brandde om het hardst en was de steenkool soms niet aan te slepen. De was moest worden gedroogd. Bij gebrek – in de jaren ’50 – aan een wasdroger, werd tijdens de wintermaanden de kleding, lakens etc. over een driedelig houten hekje gehangen en voor de kachel gezet om te drogen. Kamperen in ons eigen huis. Begin jaren zestig bracht moeder de beddenlakens, slopen en tafelkleden naar een nieuw geopende stomerij in de buurt en werd alles gewassen, gedroogd en opgevouwen. In een grote rieten mand werd alles keurig verpakt en bezorgd. Dat scheelde een hoop werk.

Een terugkerend probleem in huis was de bevroren standleiding in de toilet die na de vorst steevast lekkages gaf. Het provisorisch isoleren hielp niet echt. Ook moest de waterleiding regelmatig worden afgetapt om te voorkomen dat de leidingen kapot zouden vriezen.

‘Ondanks de twee dekens op onze bedden, voelde de lakens klam aan tijdens het naar bed gaan.

Men kende vrijwel niet om woningen tijdens de bouw te isoleren. Uitzonderingen daargelaten. Tijdens koude winters hingen de ijspegels aan de dakgoten, raamkozijnen. Ons huis was gebouwd tien jaar na de Tweede Wereldoorlog. Op zich zag het huis er goed uit, strak in de verf, maar niet geïsoleerd zoals vandaag de dag. Tijdens een gure dag voelde je soms de wind door het huis waaien. Vooral in de keuken en bij de voordeur.

Men ging naar het werk en kinderen moesten op hun fietsen naar school. Het woord ijsvrij kende men nog niet. Je moest gaan, ook al lag er een flink pak sneeuw of ijzelde het. Je wist niet beter. Wat waren wij blij dat wij – na verloop van tijd – als eerste in de straat een centrale verwarming kregen met een zogenaamde moederhaard. Er kwam een televisietoestel op pootjes, een zwarte bakelieten telefoon waarvan de hoorn zo zwaar was dat je het gesprek kort hield. Een zogenaamde bovenlader als wasmachine was er al. Tijdens mijn prille jeugd is er veel verspijkerd in huis. Regelmatig stond er een keukentrap in huis en liepen werklui rond om het huis weer te veranderen. Moeder was nogal een vooruitstrevend type als het om inrichten van de woning ging. Voor haar was alles in en om het huis belangrijk. Vader en zij werkten er samen hard voor. Mijn zus en ik werden steevast door opa een dagdeel naar de crèche gebracht als jonge kinderen, totdat de goede man ons weer kwam ophalen.

Vierenzestig jaar later is er veel veranderd. De woningen zijn geïsoleerd. Er is van alles te koop. Wasmachines, wasdrogers, elektronica, computers deden hun intrede. Het woord telefoon wordt zelden nog gebruikt. Een goede regelbare verwarming is een begrip. De hedendaagse jeugd weet niets van het bestaan van ijsbloemen af of van wasgoed dat zo stijf was bevroren dat het simpelweg rechtop bleef staan op de keukenvloer. Ik hoor de jeugd vandaag de dag al zeggen: ‘Die goede oude tijd, mens waar hebt u het over!’

Voor mij was het geen goede oude tijd, althans ik wist niet beter en wat betekent het woord ‘goed’ eigenlijk? Vandaag de dag zal er altijd wel wat te wensen overblijven en zeker ook in andere tijden die nog aanbreken.

 

2 gedachtes over “Die goede oude tijd

  1. De goede oude tijd. Zoals je mooi beschrijft wat is goed en wat is beter. wakker worden met ijsbloemen op de ruiten, moeder die beneden de kachel opstookt en een kamer voor wasrekjes met wasgoed te drogen voor de kachel. Of ik daar nu nog zo blij van word?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s