Helder ogenblik

Soms wordt mij gevraagd hoe ik aan mijn ideeën voor mijn verhalen kom. Hoe vreemd het ook klinkt meestal ’s nachts. ‘Slaap je dan niet? vroeg een jongere neef aan mij. ‘Natuurlijk wel! maar wisselend, gaf ik als reactie. Als zestig plusser behoor ik tot de generatie waarvan vooral de vrouwen meestal slecht slapen.

Ook ben ik een type die altijd prakkiseert. Ik krijg er soms een houten kop van. Ik ben ik nou eenmaal. Ideeën ontstaan soms uit diverse situaties, het verleden, verschillende typetjes, nieuwsberichten en diverse kwesties die ik soms van derden verneem. Verhalen liggen soms ook op straat, zoals in het openbaar vervoer etc. Mijn ogen en oren houd ik dus goed open.

Thuis gekomen schrijf ik bepaalde situaties op of ik noteer wat trefwoorden in een klein notitieboekje dat ik steevast in mijn tas hebt.

De laatste jaren heb ik een schoolschrift in een lade van mijn nachtkastje liggen compleet met ballpoint. Een aantal jaren geleden verspeelde ik soms mijn ideeën  en baalde ik de volgende ochtend bij het wakker worden, dat ik een gedeelte van dit idee mij niet meer kon herinneren. Mijn echtgenoot slaapt meestal als een otter. Ik kan dan met een gerust hart wat aantekeningen maken bij het licht van een nachtlampje.

Zo heeft iedere schrijver zijn eigen methode om verhalen te schrijven. Het liefste schrijf ik korte verhalen, maximaal drie A-4-tjes aan papier. Toch heb ik een aantal verhalen liggen met ongeveer 60.000 getypte woorden. Korte verhalen vind ik toch leuker. Liever een verzamelbundel met diverse korte verhalen, dan één pil van een boek. Smaken verschillen nu eenmaal.

Dit jaar ben ik vijf jaar lid van onze Prozagroep in mijn woonplaats, die ik ooit voor de grap onze Proza©groep heb genoemd. Een keer per maand komen wij als schrijvers bij elkaar in de Hoofdbibliotheek, lezen voor uit eigen werk, ontvangen feedback en krijgen opdrachten mee voor de eerstvolgende bijeenkomst. Ieder van ons heeft een bepaalde schrijfstijl en voorkeur voor verhalen. Kortom het schrijven blijft een boeiende bezigheid.

Voor mij is het dus weer wachten op een helder idee, waaruit vroeg of laat weer een verhaal ontstaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s