Ansichtkaarten

Er is een tijd geweest dat ik als kind weleens een ansichtkaart kreeg, al was het summier. Ik groeide op met oud ooms en tantes die niet of vrij laat kinderen kregen. Ook zat de tijd niet erg mee. Men vond alles veel te duur zeven jaar na de Tweede Wereldoorlog. Een ansichtkaart was een luxe artikel. Voor verjaardagen werd soms een uitzondering gemaakt en kreeg ik als kind een verjaardagskaart waar je het hele jaar weer mee moest doen. De pech was dat ik eind juli jarig ben. Een tijd waarin een paar familieleden de eerste schreden deden om op vakantie te gaan in eigen land met de fiets of met de trein. Auto’s waren nog niet veel in beeld. Op vakantie gaan kon blijkbaar wel. Een verjaardagskaart sturen naar een nichtje of neefje, daar moest nog over worden nagedacht.

Op een zekere dag viel er een ansichtkaart uit Volendam in de brievenbus, gericht aan ‘den familie A.’ Volgeschreven met potloodkreten, zoals ‘de vis is veel te duur’, ‘mooi uitzicht op het IJsselmeer’, ‘mijn schoenzolen zijn versleten’ las moeder voor tijdens het diner.

Toch kwam er een kentering. Een paar jaar later stroomde de ansichtkaarten binnen. Hoe de vakantieganger de vakantie ter plekke ervaarde stond niet meer uitgebreid vermeldt. Alleen een zonnetje of een onweersbui stond er op de ansichtkaart getekend, een naam en bij de gratie Gods een kreet zoals: ‘Alles goed hier!’ De foto op de voorzijde maakte veel goed. Je kreeg een kijkje in eigen land of ver daarbuiten.

In de tijd van de hedendaagse automatisering zijn het versturen van leuke kaarten vaak ook uit den boze. Een digitale verjaardags- of kerstgroet sturen is tegenwoordig favoriet.

Vooral die laatste kaart wordt niet meer zo frequent gestuurd. De kerstpostzegels worden te duur vind men. Zolang er nog één enkeling is die een ansichtkaart naar iemand stuurt, heeft deze persoonlijke groet toch nog iets speciaals.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s