Dierenleed

Dierenleed, dat is aan de orde van de dag zeg ik tegen mijn vriendin als wij alweer een tijdje onderweg zijn met de auto. Naast verwaarlozing en mishandeling van dieren door zogenaamde dierenliefhebbers, zijn soms ook de verkeersdeelnemers debet aan hun verwondingen en hun dood.

‘Daar ligt een dode kat, zeg ik tegen haar als wij op de terugweg zijn naar huis. De kat is nog in tact al beweegt hij niet meer, zie ik als ik er voorbij rijdt. In mijn handtas zit mijn Gsm. Wil jij de dierenambulance bellen? vraag ik aan haar. Als mijn vriendin belt, zet ze voor mij de Gsm op de speaker.

‘Bedankt mevrouw!’ hoor ik een vrouwenstem zeggen. Wij komen zo snel mogelijk, voordat de kat wordt platgereden. Dat komt namelijk nog weleens voor.’

Hoe vaak heb ik door de jaren heen de dierenambulance niet gebeld, denk ik bij mijzelf.

Harteloze racemonsters die argeloze dieren aanrijden. Eenden, vogels, honden en katten. Een rotgezicht om zo’n kadaver te zien liggen. Zelfs op een fietspad zag ik op een keer een dode egel liggen. Op de verkeerde dag en tijd was het stekenblinde dier aangereden.

Op een zekere dag zag ik onderweg naar huis aan de linkerkant van de weg iets wits liggen op een brede stoep die grensde aan een park. Ik kon niet zo gauw traceren wat het was. Bij het voorbij rijden leek het in eerste instantie op een verfrommeld laken. Even verderop parkeerde ik mijn auto, stapte uit en liep er naar toe. Verbaasd zag ik een dode zwaan liggen, waarvan de nek op een vreemde manier naast het lijf lag. Wat was er gebeurd? dacht ik bij mijzelf. Er lag nergens een spoor van bloed. Op de doorgaande weg was ook niets bijzonders zien. Kortom het was een raadsel. Ik belde de dierenambulance die al onderweg bleek te zijn om het dode dier op te halen.

‘U bent de negende beller mevrouw, vertelde de persoon en hij hing op.

Het gaf mij weer een goed gevoel dat ik die melding had doorgegeven net als al die andere dierenliefhebbers die dat ook hadden gedaan. Helaas was het voor de zwaan te laat.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s