De laatste wandeling

 

 

Van de kapstok pakte Chiel zijn jack. Het was zijn gewoonte om elke dag te gaan wandelen. Vroeger deed hij dat met zijn vrouw Erica en zijn trouwe hond Bas.

‘Bas heeft een nier infectie Chiel, had de dierenarts op een ochtend tegen hem gezegd. Het is beter om hem in te laten slapen. Bedroefd ging hij samen met Erica naar huis. Zijn halsband hing hij aan de kapstok. Dat was nog het enige aandenken aan zijn trouwe viervoeter. Niet lang daarna stierf ook Erica door ouderdom.

Hij had nu alleen zijn dochter Irma nog, die samen met haar man Paul de zondagen bij hem op visite kwam. Hij sloot de voordeur en draaide voor alle zekerheid de deur op het nachtslot. Je wist het maar nooit in deze tijd. Toen Bas nog leefde sloeg de hond aan als er vreemd volk aan zijn deur kwam.

In deze, voor hem vertrouwde, straat woonde hij nu bijna vijftig jaar. De meeste mensen kende hij wel. In de loop van de tijd waren er ook velen verhuisd. Zijn vriend Jaap die zijn overbuurman was woonde er ook al een aantal jaren. Nu ging hij vaak wandelen met Jaap. Ze waren van dezelfde leeftijd en hadden elkaar bij de klaverjasclub in het wijkgebouw ontmoet.

Vandaag wilde hij een wandeling maken buiten hun vertrouwde buurt. Hij belde aan bij Jaap en samen gingen ze op pad. Hij mijmerde met Jaap over oude tijden. Na verloop van tijd begon Jaap moe te worden. Chiel had gemerkt dat hij kortademig was. Ook hoestte hij regelmatig.

‘Een kou gevat Jaap? vroeg hij aan hem.’

Hij gaf niet direct antwoord.

‘Nee, Chiel, ik ben moe en ik wil even gaan zitten.

Ze waren vlakbij het strand en gingen zitten op een van de stadsbanken die aan de boulevard stonden. Het ruisen van de zee maakte Chiel wat melancholiek. Hij vertelde aan Jaap dat hij hier vroeger was gaan zwemmen met zijn eerste vriendinnetje Annette. Hij had haar toen geholpen met zwemmen. Uit angst voor de diepe zee, hield ze het voor gezien.

Even ademde hij de zilte lucht in. Dat deed hem goed. Zijdelings keek hij naar Jaap. Hij was alweer aan het hoesten.

‘Ik was zo gek op haar Jaap, vervolgde hij zijn verhaal. Ze had blonde krullen en zat bij mij op de lagere school die werd gerund door nonnen en paters. Het was een strenge school. Er was een non die ik niet zo erg mocht. Als je niet direct naar haar luisterde, moest je vooraan in de klas gaan staan. Ze pakte dan een houten liniaal van haar lessenaar en sloeg daarmee een paar keer boven op je handen.

‘Ik weet er alles van Chiel. Ondanks ik op een openbare school zat konden de meesters er ook wat van. Lijfstraffen werden daar ook toegepast.

Op een keer was Annette het slachtoffer. Ons klasgenootje Elly die naast haar zat begon onder de les tegen haar te praten. Annette gaf antwoord. De non had niet gezien dat Elly was begonnen met praten. Ze trok Annette hardhandig uit de schoolbank en nam haar mee naar haar lessenaar. Ik protesteerde hevig. De non kwam ook naar mij toe.  Samen moesten wij in het bijzijn van onze klasgenoten apart van elkaar in een hoek van de klas staan. Wat had ik een hekel aan die non Jaap. Vanaf dat moment werden Annette en ik vrienden. Na een paar jaar verhuisde zij naar een andere provincie. Dat deed pijn. Later in de tijd leerde ik mijn vrouw kennen. Wij kregen één dochter, zoals je weet. En jij hebt je schoondochter Gea nog, Jaap.’

‘Jazeker Chiel, kuchte hij. Aan haar heb ik ook veel te danken. Ik vertelde je ooit dat zij een aangenomen kind van mij is. Als verstokte vrijgezel heb ik haar moeder Mary en haar leren kennen tijdens een boottrip. Wij trouwden. In eerste instantie leek ons huwelijk gelukkig, totdat ze André ontmoette. Een flierefluiter van de eerste orde. Na onze scheiding vertrok ze samen met hem naar Canada. Gea is hier gebleven en is een grote steun voor mij. Regelmatig komt ze bij mij op bezoek. Zo dadelijk na onze wandeling zie ik haar weer.’

Chiel knikte.

Langzaam stonden ze op van de stadsbank en liepen weer huiswaarts. Soms stonden ze samen stil omdat Chiel zag dat Jaap bijna geen lucht kreeg. Het gaf hem een angstig gevoel. Eindelijk waren ze thuis. Hij bracht Jaap naar zijn voordeur en belde aan. Gea deed open zag hij. Jaap liep langzaam naar binnen. Chiel vertelde aan haar dat hij vandaag niet zo fit was. Hij was regelmatig moe tijdens het wandelen en hoestte veel.

‘Bedankt Chiel, ik hou het in de gaten, antwoordde ze en sloot de voordeur.

Chiel kookte die avond zijn potje. Na de afwas deed hij de televisie aan. Net op het moment dat hij wilde gaan zitten, hoorde hij een sirene van een ambulance. De auto stopte voor de deur van Jaap, zag hij. Wat zou er gebeurd zijn? Hij bleef voor zijn raam staan en zag dat Gea de deur opendeed voor het ambulancepersoneel. Met een brancard liepen ze snel naar binnen. Kort daarna kwam de brancard met Jaap naar buiten gereden. Gea stapte in de ambulance en ging zitten naast de chauffeur en ze vertrokken.

Verontrust ging hij zitten. De televisie boeide hem niet meer en deed deze uit. Wat zou er gebeurd zijn met Jaap? vroeg hij zich af. Die nacht kon hij de slaap niet vatten. De telefoon die de volgende ochtend rinkelde, haalde hem uit zijn gedachte toen hij aan het ontbijt zat. Het was Gea hoorde hij. Jaap heeft een hersenbloeding gehad, maar leeft nog, vertelde ze aan hem. Hij moest ter observatie in het ziekenhuis blijven. Kort daarna hoorde hij van Gea dat Jaap niet meer naar huis mocht. Door complicaties kwam hij terecht in een verzorgingstehuis. Chiel bezocht zijn goede vriend zoveel als hij kon. Jaap was  moeilijk aanspreekbaar. Twee jaar later kwam hij zelf in een bejaardenwoning terecht. Zijn benen lieten hem in de steek. Zijn dochter Irma en haar man Paul kwamen hem vaak opzoeken en namen hem mee naar buiten in een rolstoel. Het wandelen was voor hem nu definitief voorbij.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s