De auto op de eerste plaats

 

 

Jessica houdt van auto rijden. Haar vriend Mark ook. Vaak is er tussen hen een gevecht wie het eerste mag gaan rijden. Vandaag is het haar beurt. Ze hebben erom geloot. Onderweg zegt Mark dat ze naar de auto-RAI in Amsterdam gaan. Hij blijft aan een stuk doorpraten. Zoals altijd over hetzelfde onderwerp: Auto’s. Zijn Mercedes is zijn troetelkind. De laatste tijd baalt ze ervan. Altijd komt ze op de tweede plaats. Zijn auto op nummer één. Het liefste heeft ze een eigen auto. Over een jaar heeft ze het gespaarde geld bij elkaar. Mark krijgt binnenkort een nieuw type Mercedes op zijn verjaardag had hij gehoord. Zijn ouders hebben geld als water. Haar ouders zijn ook niet onbemiddeld, maar verwennen haar niet. Ze moet zelf gaan werken voor haar auto. Dat vind ze terecht. Mark is wel verwend en vindt alles heel gewoon. Nog steeds hoort ze hem praten. Zijn stem galmt door de auto. Ze is het zat en doet de radio aan.

‘Waarom doe je dat Jessica? vraagt hij. Ik ben met je in gesprek.’

‘Ik word gek van al dat gepraat over je auto’s Mark. Hoe vaak heb je het er al over gehad sinds wij elkaar hebben ontmoet.’

Hij zegt niets meer tegen haar, merkt ze op. Mijnheer is zeker beledigd, denkt ze. Eigenlijk vindt ze hem maar een klein kind, die zoet is met zijn speeltje. Er gebeurt nooit iets spannends tussen hen. Wel is er vaak die spanning over auto’s.

Bijna een jaar is ze nu zijn vriendin. Niet zijn eerste. Dat had hij haar ooit verteld. Versleten had hij zijn vorige vriendinnen niet. Zijn auto’s wel. Toen ze  op een dag voorstelde om eens een keer met een vliegtuig op vakantie te gaan verklaarde hij haar voor gek. Je gaat toch niet met een vliegtuig naar Spanje, antwoordde hij. Zijn auto was beter. Je had dan alles bij de hand.

Het rijden in zijn auto werd nu een obsessie voor haar.

‘Kijk uit Jessica? Denk om mijn lak? Niet zo hard rijden? meid.’

Ze wilde niet meer naar hem luisteren. Ze hoorde zijn stem wel die steeds het woord ‘auto’ herhaalde. Ze was nu zijn zoveelste meisje. Hoe hield ze het met hem uit? Zou ze bij hem weggaan, vroeg ze zich af. Ze zou deze gedachten maar eens in daden moeten omzetten. Opeens had ze geen zin meer om naar Amsterdam te gaan. Ze besloot om bij de eerstvolgende afslag naar beneden te rijden.

‘Waar ga je nou naar toe Jessica?

Ze gaf geen antwoord. Ergens in deze stad moest een treinstation zijn. Ze wilde terug nar Leiden gaan en ze gaf wat meer gas. Mark was intussen aan het mopperen en keek maar om zich heen. Opeens las ze op een bord dat het station in de buurt van het centrum was.

Eindelijk was ze ter plekke. Mark begon weer te ratelen en vroeg waarom ze niet was doorgereden naar de auto-RAI, waar een tentoonstelling was. Hij had er zo graag naar toe gewild.

Ze stapte uit zijn Mercedes, pakte haar handtas van de achterbank en zei: ‘Volgens mij ben jij meer verliefd op je Mercedes dan op mij. Al je oude relaties zijn verbroken om een ding ‘Auto’s.’ Ze zijn een obsessie voor je. Vrouwen willen op hun tijd ook eens aandacht. Als je niet verandert vind je nooit je geluk. Het gaat je goed Mark en ze liet hem beteuterd achter. Door zijn autoruit zag hij haar het perron oplopen waar ze even later op de trein stapte. Nu realiseerde hij zich dat ze zojuist uit zijn leven was verdwenen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s