Over de grens

 

Per 1 januari 2015 mag er géén schadelijke flora en fauna meer worden ingevoerd, gehouden of gefokt, aldus de media.

Heeft u toevallig een sier- of roodwangschildpad gekocht om in uw vijver te laten zwemmen, realiseer u dan ook, dat deze kleine exoten na verloop van tijd een behoorlijke omvang krijgen. Onnatuurlijk en zelfs strafbaar is het om zo’n schattig baby schildpadje door te spoelen door de toilet, dat helaas vaker voorkomt dan men denkt. Het inwoneraantal wordt in uw stad of dorp opeens verdubbeld.

Ook is er de rossige stekelstaart, een eenden soort met een prachtige rode veren jas die moet verdwijnen, samen met een aantal typen eekhoorns, te weten: ‘de grijze, zwarte en vos eekhoorn.’ Deze eekhoorns vormen een ernstige bedreiging voor hun inheemse soortgenoot de rode eekhoorn, die in ons land reeds jaren is gesetteld.

Volgens insiders is de grootste boosdoener de ‘Pallas eekhoorn. Eind jaren ’90 ontsnapten er waarschijnlijk een paar uit een dierenwinkel. Als ik dit lees gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. Misschien gaven de eekhoorns zoveel overlast, dat de dierenwinkelier én passant de deurtjes van de kooien heeft opengezet.

Deze ontsnapte exemplaren knagen nu continue aan PVC buizen en elektriciteitskabels van woningen. Lastig, als je net je favoriete TV programma zit te kijken en de uitzending plotseling uitvalt. Alhoewel, soapprogramma’s mogen van mij verdwijnen en mag zo’n Pallas eekhoorn de kabel wel doorknagen. Deze soft programma’s staan veraf van de realiteit van het leven.

Ook exotische planten, zoals de grote waternavelplant, de kleine waterteunisbloem en de hydrilla, waarvan ik de laatste niet kan thuisbrengen, worden aan banden gelegd. Dat moet gebeuren omdat ze allen woekeren alsof het een lieve lust is. Met de Rotterdamse haven en Schiphol komt ons land relatief vaak in contact met al deze voornoemde dieren exoten. Ze worden ingevoerd, ontsnappen of worden expres losgelaten. Toch mogen particulieren deze dieren blijven houden totdat ze een natuurlijke dood sterven.

In de loop der jaren hebben heel wat exoten zich hier goed weten te vestigen, zoals de bekende ‘muskusrat’ die een eeuw geleden vanuit Noord Amerika in Europa terechtkwam. Dat geschiedde door dat een Tsjechische landheer een schattig muskusrat stelletje had uitgezet, met als gevolg dat hun nazaten inmiddels vrijwel overal de Nederlandse dijken ondermijnen.

Maar zeg toch zelf: ‘u wilt toch ook niet wakker worden door een steek van een tijger mug of door een Amerikaanse brulkikker onder uw slaapkamerraam?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s