Culinaire zomerzotheid

 

 

Zullen we samen de lunch voorbereiden? zegt Daphne tegen Bas, die zojuist in tennistenue de keuken binnenstapt. Eerst geef ik je iets te drinken, want je ziet er afgemat uit. Graag schat, doe maar een tonic met een schijfje citroen. Bas neemt een teug van het glas tonic en zet zijn halfvolle glas neer op de grenen keukentafel. Ik ga mij eerst maar eens douchen dan voel ik mij weer fit. Zo dadelijk help ik je met de lunch. Dan zet ik alvast de ingrediënten klaar roept ze hem nog na.

Bij het pakken van de keukenspullen en ingrediënten, hoort Daphne Bas zingen vanuit de badkamer. Die heeft het naar zijn zin, mompelt ze. Even later komt Bas opgewekt de keuken binnenstappen. Wat ziet hij lekker uit! Er valt een blonde natte krul over zijn voorhoofd. Zijn zuurstokkleurige streepjespolo hangt los over zijn spijkerbroek. Ondeugend komt er wat rossig borsthaar tevoorschijn bij zijn openstaande kraag en ze krijgt een warm gevoel van binnen; of zou het de overgang zijn, vraagt ze zich af.

Vanochtend heb ik een goed toernooi gespeeld Daphne, onderbreekt hij haar gedachte. Wat gaan we vanmiddag eigenlijk doen? Ik denk er namelijk aan om samen heerlijke sandwiches te maken, verse jus-orange en een zomerse aardbeientaart. Toe maar! ik ben zojuist een paar kilo’s kwijt geraakt meisje, wat doe je mij aan! Hij knipoogt naar haar. Als we klaar zijn dan gaat alles in een picknickmand en eten wij de lunch op in een naburig park. Je hebt je plannen al gemaakt merk ik. Kom Bas, laten we nu maar meteen gaan beginnen en ze streelt onverwachts door zijn natte haren. Ondeugende meid, zo komt de lunch nooit af, zegt hij.

Als jij de sandwiches wil doen, dan ga ik aan de aardbeientaart beginnen en ze pakt een kom en de spatel. Bas snijdt de witte boterhammen schuin doormidden, smeert er wat halvarine op en belegd het met sla, ei en komkommer. Een andere boterham belegd hij met radijs en tonijnsalade. Nu nog een met oude kaas en tomaat. Alles legt hij in een langwerpige doos en zet de doos in de koelkast.

 

Geef jij mij het fruit even aan Daphne? Dat kan nu niet schat, want ik zit met mijn handen in het deeg. Hier proef maar en ze stopt een deegballetje in zijn mond. Nog een beetje suiker erbij en dan kan het deeg in de oven, mompelt hij tegen haar. Hij loopt naar de kraan, wast zijn handen en pakt de schaal met fruit en de citruspers. Drie stuks pakt hij eruit en begint ermee te jongleren. Kijk uit Bas, zo dadelijk vliegt er een sinaasappel bovenop de taartbodem. Hij legt het fruit neer en pakt onverwachts haar middel vast en trekt haar naar zich toe. Wat ziet ze er grappig uit met het meel in haar korte zwarte piekhaar en haar neus met sproeten zit ook onder het meel. Hij draait haar licht in de rondte. Gekke man van me en ze geeft hem een zoen op zijn neus en moeten samen lachen. Ik ben in een speelse bui vandaag, zegt Bas tegen haar. Ja, dat merk ik en ze maakt zich nu snel van hem los, zet het deeg in de oven en pakt alvast de aardbeien die op de taart komen. Bas perst intussen het fruit en doet het sap in een thermoskan. Daphne pakt een ronde kunststofschaal met een hoge dekstel en zet na een uur de aardbeientaart erin. Ze heeft nog twee aardbeien over. Even later gaan ze zitten op de rieten stoelen aan de grenen tafel. Alles is nu klaar om in de picknickmand te doen. Kijk eens Bas, voor al je hulp krijg je van mij een aardbei en ze brengt de aardbei tot aan zijn lippen. Hij opent zijn mond en laat het sappige rode fruit naar binnen glijden. Heerlijk zeg, ik wil er nog wel een? Je treft het er ligt er nog een in het schaaltje. Nee, hoor lieverd die is voor jou. Je hebt ook je best gedaan vandaag.

Later in de middag vertrekken ze met picknickmand richting het park. Het is een zwoele middag met een lichtblauwe lucht. Ze vinden een leuk plekje bij een grote boom met knoestige takken. Er staat een koel briesje. Het bladerenkleed van de boom ruist zachtjes. Ze gaan zitten op een rood geruit kleedje en brengen de middag en avond door in het park en smullen van al het lekkers wat ze hebben gemaakt. Dat moeten we meer doen Daphne, samen kokkerellen? Wat een romantische dag denkt hij en legt zijn blonde krullen in haar schoot. Ze pakt de laatste aardbei van de taart en brengt het weer naar zijn mond en moet glimlachen. Het was een zomerzotte dag vandaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s