ALCOHOL.

imagesCA8QBDO7Men zegt vaak: laten wij eens gezellig een wijntje drinken. Met het woord gezellig en alcohol heb ik zelf wat moeite. Ik kan namelijk de link niet leggen. Je bent een gezellig type of niet, dat staat los van alcohol. Sterker nog, sommige introverte personen worden opeens mondig en de extraverten onder ons steeds luider en soms agressiever. Volgens mij is het een ‘trendy’ uitdrukking geworden ‘gezellig een wijntje drinken’, met andere woorden: ‘ik doe maar mee met de meute anders val ik uit de toon.’

Ooit was ik op een jubileumfeest van kennissen die een gedeelte van een sportkantine hadden afgehuurd, waar later op de avond volop alcohol werd geschonken. Ik was blijkbaar de enige spelbreekster in het gezelschap van rond de dertig personen die geen alcohol dronk, om de simpele reden dat ik alcohol niet lekker vindt, dus koos ik voor iets anders.

In het begin van de avond was het een prettig gezelschap, in die zin dat de gasten met elkaar in gesprek waren onder het genot van koffie en/of thee en zoete versnaperingen. Naar mate de avond vorderde kwam de alcohol in het spel, waarvan de glazen regelmatig werden vol geschonken door een aantal personen die rondliepen met dienbladen. De gasten ging steeds luider praten merkte ik en sommigen hadden de gewoonte om boven ander mans gesprek uit te komen. Dit mondde uit in: ‘kan je wat zachter praten, buurman?

Op een zeker moment werd door de gastheer de muziek in de zaal, die in eerste instantie hoorbaar was als achtergrondmuziek, harder gezet. Iemand riep: ‘kan de muziek wat zachter, ik kan namelijk niemand meer verstaan, waardoor een derde er zich mee ging bemoeien. Ik keek zo eens om mij heen. Een vrouw naast mij nipte voorzichtig aan haar rode wijn, alsof het de eerste keer was dat ze blijkbaar dronk. Ze zat voorbeeldig op het stoel met haar slanke benen over elkaar geslagen. Daarentegen bleek haar partner de drank te omhelzen. Hij kon er geen genoeg van krijgen. Zweetpareltjes liepen op een gegeven moment langs zijn gezicht. Zijn donkerblauwe blazer deed hij uit en hing deze over de kunststof witte stoel. Zijn das had hij al laten zakken en zijn knopen van zijn overhemdkraag had hij al losgemaakt. Hé, Hé, dacht ik, dat lucht op. De gastheer en gastvrouw deden ook gezellig mee met de drank. Er werd gezongen en gelachen. Dat laatste gebeurde, omdat er bijna iemand wankelde die op stond van zijn stoel en zijn partner mee nam, na enig protest van haar kant, naar de dansvloer.

Er werden geen glazen meer verwijderd van de tafels, zag ik. Een schattig kleedje lag besmeurd met het kostelijke vocht in elkaar gepropt op tafel.

‘Het buffet is geopend!’ werd er gegalmd door een microfoon. Het buffet zag er fantastisch uit moet ik zeggen, toen ik in de rij had plaatsgenomen. Voor mij stond een man die een transpiratievlek op zijn licht blauwe overhemd had en ik een penetrante lichaamsgeur rook, waardoor de trek in een lekker hapje mij even werd ontnomen. Ik stapte uit de rij en ging achteraan staan, pakte een bord en nam wat lekkers van de vissalade en wat stokbrood. Toen ik aankwam bij mijn tafel waar even daarvoor vijf personen zaten, zat alleen de vrouw er nog die bijna de hele avond op het glaasje wijn zat, dat voor de helft niet was opgedronken.

‘Het buffet ziet er heerlijk uit! zei ik tegen de zwartharige, jonge vrouw, om een praatje aan te knopen.’

‘Sorry, mevrouw dat ik niet teveel heb gezegd tegen u, zei ze tegen mij, ik voel mij namelijk misselijk. Ik drink nooit alcohol. Maar mijn vriend zegt vaak tegen mij als wij ergens worden uitgenodigd: ‘Je neemt toch wel een wijntje Irene voor de gezelligheid?’

‘Eerlijk gezegd houd ik niet van alcohol, ziet u?’

Ik knikte meegaand, waar had ik dit eerder gehoord. Ik was dus niet de enige in het gezelschap die niet van alcohol hield. Alweer kwam het woord gezelligheid aan de orde.

Het was op mijn 18e verjaardag in 1970, dat er tijdens mijn verjaardagsfeest summier alcohol werd geschonken. Het was een combinatie van frisdrank en licht alcoholische drank dat in de keuken stond, zoals frisdrank, Vieux en bessenjenever. Ook was er een advocaatje en een biertje voor de mannen. Alleen als er iets te vieren viel werd er geschonken. Doordeweeks kwam de sterke drank niet aan de orde. Alcohol was een luxe in die tijd.

Ik vroeg om Coca cola, nam een slok en merkte dat er een vreemde smaak aanzat. Een neef van mij die aan de andere kant van de kamer zat moest om mijn vertrokken gezicht lachen en ik begreep meteen dat hij meer van deze kwestie afwist dan ikzelf. Toen mijn moeder uit de keuken weg was, had hij wat Vieux in de cola gedaan vertelde hij. Blijkbaar teveel, want ik voelde mij akelig worden, moest spugen en mijn feest was vergald, met als gevolg dat de gezellige sfeer was verstomd. Mijn neef kreeg een waarschuwing en ging die avond eerder naar huis dan verwacht.

Ik begreep meteen wat die vrouw naast mij voelde en gaf haar advies dat ze geen dingen moest doen die ze niet leuk vond. ‘Vertel het gewoon tegen je vriend dat je niet van alcohol houdt, vertelde ik haar. Wat is er mis met een glaasje sap?’

‘Dat vind ik nou ook zei ze tegen mij.’ Op hetzelfde moment brak er enig tumult uit op de dansvloer. De man die even daarvoor wankelend met zijn partner naar de dansvloer was gelopen, had blijkbaar een aanvaring gehad met een man op de dansvloer. Er ontstond een hevige woordenwisseling en er werd geduwd en getrokken, waardoor de aangeschoten man was gevallen.’ Enkele gasten ontfermden zich over hem en de vrouw. Ik keek weer om mij heen. Voor mij was de gezelligheid er af en had mij iets anders van het feest voorgesteld.

Ik stond op, bedankte de gastheer en zijn vrouw, die er overigens niet zo fris meer uitzagen en vertrok.

Toen ik, na middernacht, buiten de trappen afliep van het sportgebouw op weg naar mijn auto, riep ik luidkeels: ‘Wie wil er nog alcohol, het is zó gezellig!’

2 gedachtes over “ALCOHOL.

  1. Gemma, ik beken, ben een onverbetelijke lebberaar. Een wijntje drinken met mijn vrienden vriendinnen en familie is voor mij een geniet momentje. Maar altijd met mate dat wel. Je verhaal is overigens leuk en herkenbaar geschreven. 🙂

    1. Hoi Elsje,

      Het is toch wel hilarisch om een keer zo iets geks mee te maken op een feest. Als toeschouwer kan je weleens lol hebben of ergens een vraagteken bij zetten. Bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s