INVENTIEF

c-a-yessica-jurk-rood-groen-zwartVan de week ging de deurbel. ‘Daar is mijn verwachte pakketje, mompelde ik. Inderdaad, de vaste bezorger, een man met een grijze baard bood het pakketje aan. ‘Bedankt, riep ik de man nog na, die meteen de pas er in had gezet.’ Ik hoorde nog iets onverstaanbaars zeggen en sloot de voordeur. Ik ging naar mijn slaapkamer, opende het pakketje en haalde het verwachte jurkje eruit. Ik trok mijn kleding uit en deed het jurkje aan. Het zag er leuk uit met al die kleurtjes. Het deed mij denken aan de zigeuner-stijl van een aantal jaren geleden. Gekleurde patronen die verticaal in elkaar overliepen. Een combinatie van rood, blauw en groen met aan de hals een band. Het jurkje heeft geen mouwen.

Na een paar keer het jurkje te hebben bekeken, besloot ik het te kopen. De laatste jaren heb ik gemerkt dat, bij sommige jurken, tops en blouses zonder mouwen, er vaak ophanglussen in de kleding worden genaaid. Soms is het handig, om te voorkomen dat, bij het ophangen in mijn kledingkast, de kleding daardoor niet van de hanger valt. Toch hebben deze lussen ook een nadeel,  omdat ze vroeg of laat tevoorschijn komen. Ik kwam ooit tot de ontdekking dar één van de lussen uit mijn jurk was gepiept en onder mijn oksel bungelde. Ook zo’n vervelende label die vanuit de achterzijde van je hals van zo’n kledingstuk er boven uit komt. Kortom, zodra ik iets heb gekocht, knip ik deze versierselen uit mijn kleding. Ik pakte de schaar en knipte de lussen uit de jurk alsook een witte binnen label die aan de binnenzijde ter hoogte van mijn heup vastgenaaid zat. Er bleken drie exemplaren aan elkaar vast te zitten. Ziezo, dat was gebeurd. Ik hing de jurk op aan een hanger aan de kastdeur. De zondag daarop deed ik de jurk aan.

Je hebt een gaatje in je nieuwe jurk, zei mijn man toen hij vanuit de tuin de schuifpui binnenkwam. ‘Een gaatje? Waar dan? vroeg ik. Ik bekeek mijn jurk en zag niets. ‘Neen, niet aan de voorzijde, maar aan de achterkant ter hoogte van je schouderblad. Nee toch, mompelde ik.’ Ik stond op en liep naar de halspiegel, trok mijn jurk uit en zag inderdaad een mooi rond gaatje zitten. Zo mooi rond dat het op een gaatje leek van een perforator. Ik wist zeker dat door mijn knipkunst ik het gaatje niet had veroorzaakt. Wat nu, bedacht ik mij opeens. De jurk terug brengen kon niet meer. Ik moest het even laten bezinken. Tijdens de lunch kreeg ik opeens een idee. Ik ben dol op halskettingen, gemaakt van allerlei soorten materialen. Uit mijn mand in mijn slaapkamer, haalde ik tussen ongeveer veertig kettingen een ketting tevoorschijn. Deze bestond uit een combinatie van rode, blauwe en groene kralen met daar tussen in dezelfde kleuren sierknopen als de kleuren van de jurk.  Wat een toeval! Ik vond het wel jammer om de ketting te demonteren. Er moest toch een oplossing komen voor mijn nog nieuwe jurk.

Uit mijn voorraad gekleurde klosjes, pakte ik de kleuren die ik nodig moest hebben. Eerst zorgde ik, om te voorkomen dat het gaatje groter zou worden, dat het rondom werd dichtgemaakt met een zogenaamde festoneer steek. Daarna pakte ik één van de vijf gekleurde knopen en naaide deze over het dichtgemaakte gaatje heen met hetzelfde gekleurde garen als de kleur van de knoop. Er zat nu een platte knoop op mijn schouderblad. Het restant van de gekleurde knopen naaide ik zowel voor- als achter op mijn jurk en twee knopen op de kraag van mijn jurk.

Wat een leuke jurk is het geworden mam, met al die verschillende knopen. U bent wel inventief hoor en dat laatste gaf mij een goed gevoel. Die zondagavond waren wij op een verjaardag en ik kreeg van mijn vriendin een complimentje over mijn jurk. ‘Wat leuk die zigeuner-jurk met al die gekleurde knopen, zei ze.’ Ze moest eens weten.

images knopen

2 gedachtes over “INVENTIEF

  1. leuk Gemma, je verhaal en je creatieve oplossing. Ik had niet anders van je verwacht. Fijn weekend en eh het was een zeer gezellige bijeenkomst gisteren.

    1. Ik vond het gezellig gisterenavond en die heerlijke tonijnsalade die je hebt gemaakt. Toch mis ik Wim Schook en Wim Quist. Dan is iedereen compleet en natuurlijk Josien niet te vergeten. Leuk idee trouwens van Claudia om (misschien) in het najaar met z’n allen een huisje te huren om te gaan schrijven etc. Ook een fijn weekend en mocht je vroeg of laat een gaatje in een kledingstuk hebben dat is vorengaande verhaal de oplossing. Groet, Gemma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s