HET POPCONCERT

imagesCA3A59DP

Met twee entreebiljetten in haar hand stapt mijn dochter van zeventien via de schuifpui, die daarna met een smak in het slot valt, de woonkamer binnen en kijkt mij smekend aan en vraagt: ‘mam, ga je met mij mee naar het popconcert van Jan Smit in de televisiestudio’s van Aalsmeer?’

Met het gedreun van de schuifpui nog in mijn oren mompel ik: ‘nee alsjeblieft niet zeg, ik heb last van claustrofobie.’

‘Luister nou even mam, zegt ze weer.’

‘Ja, ik hoor je wel, wil je soms thee?’

‘Lekker mam!’ en ze ploft neer op een eetkamerstoel voorzien van wielen die spontaan begint te rijden. Ze zegt met indringende stem: ‘het is al aanstaande zaterdagavond hoor! Mijn vriendin Suus kan niet en toen dacht ik aan u.’

‘Zo dadelijk wordt je vader nog jaloers met al dat vrouwelijke schoon in de studio, misschien wil hij wel mee?’

‘Nee mam, jij’ en ze lacht.

‘Weet je nog dat wij een keer met de auto naar Volendam zijn geweest en vanaf een terrasje Jan Smit zagen voorbij rijden in zijn auto; u zei nog daar gaat mijn grote vriend.’

‘Ja, ja, mompel ik tussen het geluid van de kokende waterkoker door, laten we dan maar gaan.’

‘Je bent geweldig mam.’

Ik neem weer plaats op mijn eetkamerstoel naast haar en samen drinken wij de thee die ik zojuist heb gezet.

Die zaterdagavond zitten wij op de vierde rij van de tribune in de televisiestudio tussen jongelui en enkele babyboomers, waar ik bijna ook toebehoor. Wat mij betreft kan het feest beginnen. Daar komt Jan Smit de showtrap afgelopen met een aantal kwieke passen en zingt meteen het lied: ‘als de morgen is gekomen…..’ en een veelvoud van liedjes er achter aan. Er ontstaat een gejoel van jewelste. Het lawaai overstemt het lied dat gezongen wordt. Wat jammer nou denk ik.

Tijdens de pauze is het dringen geblazen bij het buffet. Popcorn en cola staat  op het menu. Ik voel mij opeens weer achttien lentes en ga ik in gedachten even terug in de tijd toen ik met vrienden een popconcert bezocht in de jaren ’70 van de Golden Earrings in Palladium, een dancing in Scheveningen.

Het Palladium had diverse grote zalen met podia waar verschillende artiesten optraden. Rondom de dansvloer stonden allerlei zitjes en waren er verschillende bars.

Het was de dag voor Kerstavond dat ik er was. In het midden van één van de grote zalen stond een grote, verankerde kerstboom die bijna tot aan het plafond reikte. De boom was versierd met ballen, slingers en engelenhaar. Een wildvreemde en leuk uitziende jongen wilde met mij dansen. Er kwamen meer mensen op de dansvloer. Door de drukte kwamen wij al dansend te dicht bij de kerstboom. Op een zeker moment verloor mijn danspartner zijn evenwicht en belandde achterover in de kerstboom met engelenhaar. Het was zo’n komisch gezicht dat ik samen met enkele jongelui hard moest lachen. De jongen kon het niet waarderen. Nadat ik hem uit de boom had geplukt, zat zijn hoofd en een deel van zijn kleding onder het engelenhaar, dat zijn werk deed. Het begon te jeuken. Hij maakte zulke gekke bewegingen en rare gezichten, dat ik gierend van het lachen, met dichtgeknepen billen richting de toiletten rende, met de kerstengel in mijn kielzog. De rest van de avond heb ik hem niet meer gezien.

Ik kom weer bij mijn positieve omdat een schelle stem uit een speaker roept dat het tweede gedeelte van de show weer gaat beginnen. Ik loop snel achter mijn dochter aan naar onze zitplaatsen. Toen Jan Smit weer op het podium staat, zie ik links en rechts een paar gillende meiden staan die al heupwiegend de zanger handkusjes toewerpen. Al zwaaiend met de armen in de lucht zie ik bij één van de meisjes een navelpiercing zitten.

Er hangt een penetrante lucht gemengd met parfum en lichaamsgeur in de studio. Na afloop van het concert op het parkeerterrein hap ik even naar frisse lucht alvorens wij de auto in stappen.

‘Gaaf mam, zegt mijn dochter met de fotokaart en handtekening van Jan in haar hand.’

Ik zeg niets meer. Met de muziek, die nog nagalmt in mijn oren, rijden wij richting huis. Ik ben weer een muziekervaring rijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s