JALOEZIE.

imagesCAN2AOC6imagesCAK1Y0OJ

Ineengedoken zat Kameleon in zijn hol. Hij was depressief en kleurde geel van ellende. Wat had hij toch misdaan. Zijn dierenvrienden kwamen hem regelmatig opvrolijken.

Kameleon had een vijand, Slang. Op een keer zocht hij toenadering tot slang. Ik wil graag je vriend zijn, zei Kameleon tegen hem. Maar Slang wilde niet. Hij had niets met vriendschap. Slang was jaloers op de metamorfoses van Kameleon, zie zich met zijn kleuren aanpaste in elk milieu. Slang had dat niet. Hij verloor weleens zijn vel, maar dat was alles. Hij was listig en sluw en was een kwaadspreker.

Hij wil in mijn huid kruipen, dacht Kameleon. Waarom blijft hij niet zichzelf? Waarom doe ik toch altijd tevergeefs moeite om Slang tot mijn vriend te maken? Een van zijn dierenvrienden zei eens: “Liefde is niet te koop”, laat Slang los, hij is je vriendschap niet waard.

Kameleon zat verzonken in gedachten en hoorde iemand aankomen lopen. Daar kwam opeens vriend Kreeft in het vizier. Ik kom je ophalen zei Kreeft tegen Kameleon. Kom uit je hol, we gaan naar zee. Het zal je goed doen die frisse lucht.

Samen gingen ze op weg naar de zee en liepen een tijdje langs de waterlijn. Kameleon voelde zich fitter worden en snoof de zoute zeelucht op. Langzaam veranderde hij van geel in een mooie lichtblauwe kleur.

Na verloop van tijd liepen de dierenvrienden weer richting het hol van Kameleon. Uit het niets dook opeens Slang op en versperde het zandpad waarop de vrienden liepen. Daar zal je hem hebben, zei Kreeft tegen Kameleon en hij zette zijn scharen op scherp. Slang had de vrienden zien aankomen vanachter een struik. Hij was niet recht door zee; hij was sluw en volgde zijn hele leven lang kronkelend zijn weg. Hij kon niet uitstaan dat Kameleon vrienden had en hij niet.

Wat heb je een mooie kleur ratelde Slang tegen Kameleon, met half dichtgeknepen ogen. Pas op voor Slang!  zei Kreeft tegen Kameleon, straks vreet hij je op. Maar de wandeling aan zee had Kameleon goed gedaan en hij zei kalm tegen slang: “Kijk eens naar jezelf, je ziet grijs van ellende doordat je jaloers bent; jij zal nooit mooie kleuren krijgen, zoals die van mij”.

Slang werd onzeker na die wijze woorden van Kameleon. Hij hief zijn kop omhoog en had een boze blik in zijn rood doorlopen ogen. Zijn tong ging op en neer en hij siste. Hij was woedend op Kameleon die hem de waarheid had gezegd. Hij strekte zich uit, spande  zijn vel en barste eruit.

Ziezo zei Kreeft tegen Kameleon. Slang is dood, hij is geveld door zijn eigen jaloezie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s