Kookdesillusie

 vrouw aan het koken.

Regelmatig zie ik in een van de vele vrouwenbladen ‘heerlijke’ recepten staan en denk ik op dat moment om zo’n recept eens uit te proberen. Ik pak enthousiast de keukenschaar uit de la en knip het ovenschotelrecept uit het blad.

Bij een plaatselijke supermarkt haal ik de benodigde ingrediënten en ga gauw naar huis om het recept eens uit te proberen. Op de witte keukentafel zet ik wat keukenattributen, de ingrediënten, een kookboekenstandaard met het recept en leg een kunststof keukenplank op het marmeren aanrechtblad neer.

Bij het lezen van het recept, loopt het water mij  al in de mond. Stap voor stap maak ik de ovenschotel klaar en zet deze dertig minuten in de oven. Op het moment dat ik mijn handen wil afspoelen, belt mijn GSM toestel en zie ik dat mijn dochter belt. Hallo mam, zegt ze: ‘ik blijf vanavond niet eten hoor!’. ‘Dat is jammer’, want ik zet net de ovenschotel voor ons in de oven. ‘Sorry mam!’, ik heb een project op school en eet ergens in de stad, en ze hangt op.

De afgespoelde gebruikte keukenattributen zet ik in de vaatwasser en plof neer op mijn bruine driezitsbank naast onze poes Mimi, die van schrik de bank afspringt. Na verloop van tijd ruik ik de heerlijke geur vanuit de open keuken.

Ik dek de tafel rond etenstijd met mijn boerenbontkleed en zet de ovenschaal op tafel neer. Mijn man, die net plaats neemt aan de woonkamertafel, zegt: ‘wat ruikt het eten heerlijk schat!’ en voel mij opeens een ‘keukenprinses’. Samen smullen wij van het heerlijke gerecht.

 Bij het opruimen in de keuken, helpt manlief mee en zegt en passant ‘het ovengerecht was heerlijk, maar hou het voortaan maar simpel hoor op zo’n doordeweekse dag!’. Andijviestamppot met jus en een bal gehakt vind ik net zo lekker!’.

Daar sta ik dan met mijn ‘goede’ gezicht en voel mij op dat moment even ‘de prinses op de erwt’. De lust om voortaan iets ‘speciaals’ te koken is mij ‘even’ ontnomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s